Ciciforum-Youtube,ktunnel,yotube watch,you,tube, youtube,izlesene,izlesene.com,msn,programları
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ciciforum-Youtube,ktunnel,yotube watch,you,tube, youtube,izlesene,izlesene.com,msn,programları


 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Amasya Müzesi

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
CrAzY_ErDeM
onurlu üye
onurlu üye
CrAzY_ErDeM


Mesaj Sayısı : 30
Yaş : 32
Kayıt tarihi : 22/06/08

Amasya Müzesi Empty
MesajKonu: Amasya Müzesi   Amasya Müzesi Icon_minitimePtsi Haz. 23, 2008 5:14 am


Amasya ve çevresinde bulunan yirmi bini aşkın eser Amasya müzesinde sergilenmektedir. Hititlerden Romalılara, Selçukludan Osmanlı'ya kadar bir çok medeniyete ait eserler özenle sergilenmekte ve özel bir kolleksiyon oluşturmaktadır.
Fırtına Tanrısı Teşup (M.Ö. 1400-1200)
1962 yılında Doğantepe yakınlarında bulunan ve Arkeoloji Literatürüne Hitit Fırtına Tanrısı Teşup olarak geçen Hitit Tanrı Heykelciği. Bronzdan döküm tekniği ile yapılmış olan heykelcik, 21.5 cm boyunda ve 1340 gr. ağırlığındadır. Hitit imparatorluk dönemi kaya kabartmalarında yer alan tanrı tasvirleri ile, özellikle de Boğazköy Yazılıkaya Açıkhava Tapınağındaki tanrı kabartmalarıyla benzerlik gösterir.
Amasya Müzesi Ara10x10


Amasya Müzesi Tesup
Amasya Müzesi Tesup2
Amasya Müzesi Ara10x10
İlhanlı Dönemi Mumyalar (14 yy)
Amasya 1258-1341 tarihleri arasında İlhanlıların idaresi altına girmişti. Büyüklerine çok değer verdikleri bilinen İlhanlılar, bazı yöneticilerini ve onların ailelerini mumyalamak suretiyle cesetlerinin bozulmalarını engellemişlerdir. Amasya müzesinde sergilenmekte olan Mumyaların, bu dönemde devleti idare eden emirlere, ve onların ailelerine ait olduğu düşünülmektedir. 2002 Haziran'ında National Geographic Kanalı, bu konuyla ilgili bir belgeselhazırlamıştır.
Amasya Müzesi Ara10x10


















Amasya Müzesi Muze
Amasya Müzesi Mumya
Amasya Müzesi Ara10x10
Roma Dönemi Mezar Lahiti
Bu Roma dönemine ait yüksek kabartma mezar lahiti, Merzifon'da bulunmuştur. Lahit üzerindeki kitabede, Saygı ve Merhamet duygularıyla yaklaşanlar Tanrı'dan iyilik görsünler. Ancak kötü niyetle yaklaşanlar ve mezarı ele geçirmeye çalışanlar veya başka bir kötülük yapanlar için, bu dünya basılmaz, denizler aşılmaz olsun. Çocuklarının ve karısının hayrını görmesin, rızkı azalsın cümlelerine yer almaktadır.
Amasya Müzesi Ara10x10
Amasya Müzesi Tarih
Amasya Müzesi Tarih2
Amasya Müzesi Ara10x10

Hazeranlar Konağı

Hatuniye Mahallesi, Yeşilırmak sahil şeridinde, Roma Dönemi sur duvarları üzerinde yer alır. 19. yüzyıl sivil mimarlık örneği yapılar arasında özel bir yeri ve önemi olan Hazeranlar Konağı, 1976 yılında Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğünce satın alınmış ve aynı Genel Müdürlükçe restore edilmiştir. 1984 yılında etnografik eserlerin sergilendiği bir Müze-Ev olarak ziyarete açılmış, 1998 yılında tekrar restorasyona alınmıştır. Müze 12 Haziran 2001 tarihinde yeniden ziyarete açılmıştır.
Konağın Tarihçesi
Konağın yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir, fakat ünlü şair Ziya Paşa'nın Amasya Mutasarrıflığı sırasında Defterdarlık görevi yapan Hasan Talat Bey tarafından 1865 yılında yaptırıldığı düşünülmektedir. Konağın adı, Talat Beyin kızı olan ve uzun süre konağın sahibi olan Hazeran Hanımdan gelmektedir. Konak 1976 yılında kamulaştırılmıştır; bugün de 2/A Kentsel Sit alanı statüsündedir.
Amasya Müzesi Ara10x10
Amasya Müzesi Hazeran6
Amasya Müzesi Hazeran1
Amasya Müzesi Ara10x10

Konakta Gezi
Gişeden sonra, sağda bulunan kiler bölümü ahşap merdivenlerden çıkıldıktan sonra selamlık girişine ulaşılır. Burada bulunan merdivenlerle üst kat selamlık holüne geçilir. Selamlık bölümünde yer alan Oturma Odası, Anı Odası ve Baş Oda gezildikten sonra çift kanatlı ahşap kapıdan konağın üst kat haremlik bölümüne girilir. Sağ tarafta Mabeyn Odası, üst kat Orta Sofa ve bu kısmın etrafında yer almakta olan Mabeyn Yatak Odası, Hizmetçi Odası, Çeyiz Odası ve eyvanlar gezilir. Daha sonra üst kat eyvanında yer alan iki taraflı merdivenlerle alt kat haremlik bölümüne inilir. Bu bölümün hemen sağında Mabeyn Oturma Odası (Keçeli Oda) ve yatak Odası, alt kat güney eyvanı, Oturma Odası (Yemek Odası), doğu eyvanı ve mutfak gezildikten sonra Konak ziyareti tamamlanır.
Konak avlusundan konutun bodrum katında yer alan Devlet Güzel Sanatlar Galerisine geçilir. Burada sergi salonu gezildikten sonra, güney batıdaki kapıdan merdivenlerle Yeşilırmak kenarında bulunan bahçeye inilir.
Konağın Mimarisi
Konak, geleneksel Osmanlı sivil mimarisinin örneklerini bünyesinde barındıran, Kastamonu, Kula ve Safranbolu evleri ile benzerlik gösterir. Yapı, kuzey-güney yönünde, bodrum katı dahil üç katlı, açık avlulu, iki ana girişli, işlevsel olarak Haremlik ve Selamlı olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.
Amasya Müzesi Ara10x10
Amasya Müzesi Hazeran2
Amasya Müzesi Hazeran4
Amasya Müzesi Ara10x10
Binanın bodrum katı bir zamanlar ahır olarak kullanılmıştır. Şimdi ise Devlet Güzel Sanatlar Galerisi olarak düzenlenmiştir ve faaliyetlerini sürdürmektedir. Konağın bu bölümü, M.S: II. yüzyılda moloz taşlardan yapılmış olan, 3 m kalınlığındaki sur duvarlarına oturtulmuştur. Bina, ahşap kalaslara bindirme tekniği kullanılarak, 5 adet ahşap direkle Yeşilırmak yönünde dışa taşırılmıştır. Böylece yapının kullanım alanı genişletilmiştir. Konutun doğu cephesi hariç tüm cephelerinde cumbalar vardır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
blackmania
yönetici
yönetici
blackmania


Mesaj Sayısı : 410
Kayıt tarihi : 07/06/08

Amasya Müzesi Empty
MesajKonu: Geri: Amasya Müzesi   Amasya Müzesi Icon_minitimePtsi Haz. 23, 2008 12:49 pm

lan o bebek ne????
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://ciciforum.yetkin-forum.com
 
Amasya Müzesi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Amasya da ARKEOLOJi ve MiMARLIK.
» AMASYA TARiHi
» Amasya yemekleri
» Amasya Kalesi
» Amasya Festivalleri

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Ciciforum-Youtube,ktunnel,yotube watch,you,tube, youtube,izlesene,izlesene.com,msn,programları :: Genel Kültür :: Benim Memleketim-
Buraya geçin:  
Yetkinforum.com | ©phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Son tartışmalar